31 дек. 2020

Тласък

Всеки човек започва отнякъде своя път на израстване.

Някой още в детството има начертан път от своите родители и го следва безусловно. В повечето случаи постига успех, изразен в кариера, финансова независимост и видимо е доволен от живота си. На някои точно това им е трябвало, други, следвали начертания път на родителите си, не се чувстват удовлетворени и на много по-късен етап търсят друго.

Друг открива себе си и своето предназначение, когато попада в подходяща почва, среда, която му дава възможност да расте.

Трети сам открива кой е и защо е тук, като получава проблясък, и може с един замах да промени живота си.

Независимо от пътя, който извървява един човек всеки ден, за да тръгне по него, му трябва ТЛАСЪК.

Значението на думата тласък се тълкува така: натиск, подбуда, подтик, придвижване напред.

Ще взема думите подбуда и подтик като най-близки синоними на тласък. Всеки тласък води до движение напред.

Но тласъкът може да бъде в грешна или правилна посока.

Грешната посока са изкушения, които показват бързо сбъднати блянове.

Грешният тласък е воден от егото да се доказваме пред другите или да не пропускаме онези изживявания, които един ден се оказват грешки в живота ни.

Грешният тласък може да бъде нашата „интелектуална арогантност – аз си знам“, която лишава от благодарност и води до пропускане на възможности.

Грешният тласък може да бъде „приятел“, въвел ни в тези изкушения.

Грешният тласък може да бъде неправилно отношение към парите и начина им на печелене.

Грешният тласък може да бъде и липса на вяра в себе си, омаловажаване на собствената личност и слепотата да видим, че светът е красив и можем да управляваме живота си.

Думата ТЛАСЪК носи енергия. И ако правилно я разчетем, ще можем да предприемем най-правилното движение напред към себе си, което ще ни даде възможност да бъдем щастливи хора – благодарни и удовлетворени от това, което имаме, това, което е с нас, и това, което оставяме след себе си.

Вярвам в силата на тази дума и ще я подкрепя с опита си и вярата на големи ментори и известни автори, в посланията на които има много смисъл и си заслужава да го следваме.

В книгата си „Шифърът на промяната“ Найджъл Райзнър, посветил години да обучава хиляди хора как да дадат положителен ТЛАСЪК на живота си, определя значението на всяка буква в тази дума.

Всяка буква в думата ТЛАСЪК има силен смисъл. Този шифър се отнася за мислите и действията ни.

За мен този шифър е указанието да наредим пъзела в живота си правилно.

Шифърът на промяната

Т – Твоята сцена е настоящето
Л – Лични идоли
А – Амбиция и страст
С – Стани и действай
Ъ – Ъглите на смеха
К – Крепка вяра

Ще си позволя коментара на тези послания с помощта на книгата, опита ми и моите лични убеждения и вяра в силата им.

Всеки смисъл има важна информация. Затова тази дума е като шифър.

Т = Твоята сцена е настоящето

С други думи това гласи: Когато си в стаята, присъствай и телом, и духом.

Това означава да се съсредоточиш върху настоящия момент и да вземеш най-доброто от него, без да се закостеняваш в миналото. Оттам вземи само опита си. В главите ни често се борят три гласа: Коментаторът, Треньорът и Играчът.

Нашата цел е да станем добри играчи, затова трябва да се научим да слушаме правилно инструкциите. А те са думите на Треньора у нас.

Коментаторите анализират това, което се случва на терена. Те не решават изхода на мача. Те са гласът на миналото. Нашият вътрешен коментатор залага на страховете ни и ни дърпа назад.

Треньорът има за цел да обобщи опита ни от миналото, като създава вдъхновение да излезем от „зоната ни на комфорта“, дава ни мъдри съвети. Треньорът ни съветва: „Опитай отново“ .

Какво ни е нужно? Когато сме в дадена ситуация или етап от живота си – на кого се доверяваме. Присъстваме ли в тази ситуация като играч? Кого слушаме в тази игра – Коментатора от миналото със страховете ни или Треньора.

Коментаторът у нас знае много важни уроци, но не може да ни помогне да продължим напред. Треньорът ни въвежда в „стаята“, „на сцената“, а Коментаторът ни държи на вратата, защото участието винаги носи рискове.

Играта на живота е безмилостна в подбора на титулярния състав. Ти си избран да играеш своя живот и няма резерви, които да те заместят, ако стане напечено. Всеки добър играч се нуждае от Треньор. Победата в този мач, означава да останеш в играта. Тази, която ти избереш за правилна.

Заглушавай гласа на Коментатора у теб и слушай Треньора у теб, за да планираш бъдещето си.

Л = Лични идоли

Това включва посланието: Наблюдавай, учи се, преуспявай.

Учи се от своите герои. Животът предлага много възможности и трябва да потърсим във вселената от човешкия опит, за да научим нещо ново.

И още нещо, в което силно вярвам: „Ако даваш всичко от себе си, никога няма да съжаляваш“, Джордж Халас

В посланието за идолите стои принципът на успешното моделиране. Или с други думи: Търси най-добрите и им позволи да те учат. Аз ги търся постоянно. Никога не смятам, че знам всичко.

А = Амбиция и страст

Посланието се декодира така: Преследвай страстите, не пенсията си.

С други думи – откажи се от това, с което се занимаваш в момента, ако то не е в унисон с житейския ти план.

Обграждай се със страстни хора, такива, които вдъхновяват. Откривай в страстта цел.

Или както казва една абсолютно вярна сентенция: „Когато сърцето и ръцете работят заедно, резултатът ще бъде шедьовър“.

И още нещо за страстта. Тя не трябва да бъде само в това, което правим, което ни носи доход и удовлетворение от работата. Ние не оставяме на света само ползи от работата си. Ние имаме семейства и деца. И това, което е семейството за всеки от нас, е смисълът на всичко. Дайте на семейството си това, което един ден ще бъде добър модел за децата ви, които ще го предадат на своите деца и така ще направим света хармоничен.

С = Стани и действай!

Посланието тук е кратко: Вкопчвай се във всяка възможност!

„Планините не се местят от идеи. Местят се с булдозери.“

Неизвестен автор

Ъ = Ъглите на смеха

Прекрасно послание: Ако нещо не ти е забавно, защо изобщо го правиш?

Да си умен, не значи да си начумерен. Покажи на света ума си, скрит зад усмивката ти. Хората обичат щастливи, разумни хора.

Когато се отнасяме с околните спокойно, с настроение, те ще направят всичко възможно да постигнем целите си, защото ще усетят, че ние ще направим същото за тях.

К = Крепка вяра

Без доверие си свършен, още преди да си започнал.

Имай доверие в себе си. Доверявай се на екипа си. Научи се да управляваш успеха. Доверието, не симпатиите движат света.

Имай доверие в Създателя!

И нещо, на което съм научена от моите родители: БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ.

Благодарността е да не забравяш подадената ти ръка и направения жест за теб, да не предаваш този, който ти е дал тласък, да оцениш уроците, които ти дават обстоятелствата като ситуация или хора по пътя ти.

Много често си мислим, че ние постигаме всичко сами. Да забравиш подадената ти ръка в точния момент, е Неблагодарност, която не носи правилен тласък в живота ти.

Вярвам, че само създавайки положително въздействие върху живота на хората, ще успеем да дадем тласък на собствения си живот!

М.А.